Social interpretations in technological transfer: the case of coffee growers in Veracruz, Mexico

Keywords: Technology transfer, Interpreting, Technological change, Technology appropriation

Abstract

Despite the extensive literature on Science, Technology, and Society (STS), few studies have delved deeply into the impact of social interpretations on technological transfer processes within agricultural context. This research addressed this gap by analyzes the wet coffee cultivation and processing method promoted by Cafecol A.C. among small-scale producers in Veracruz, Mexico. Grounded in the Social Construction of Technology (SCOT) theory and employing a qualitative approach combining interviews, field observation, and documentary analysis, the study examined how different interpretations of technology influence its appropriation and adaptation to local contexts. The findings reveal that stakeholders’ interpretations fundamentally reshape technological transfer processes of coffee producers, demonstrating that this process is not linear. Technological appropriation emerges as socially mediated, with interpretations stemming from lived experiences, socioeconomic contexts, and specific needs within dynamic community networks.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Gerardo de Jesús Castillo García, National Polytechnic Institute-Mexico

Researcher. National Polytechnic Institute. Center for Economic, Administrative, and Social Research, Mexico.

Norma Patricia Maldonado Reynoso, National Polytechnic Institute-Mexico

Researcher. National Polytechnic Institute. Center for Economic, Administrative, and Social Research, Mexico.

References

Bijker, W. (1995). Of bicycles, bakelites and bulbs. Toward a theory of sociotechnical change. MIT Press.

Casas, R., De Gortari, R., Luna, M., Santos, M. J., y Tirado, R. (2001). La formación de redes de conocimiento. Una perspectiva regional desde México. Anthropos.

Castillo, G. (2022). La transferencia de tecnología de Cafecol: propuesta metodológica desde la construcción social de la tecnología para analizar su adopción y resistencias en pequeños productores de café en Zongolica, Veracruz, México. [Tesis de maestría, Instituto Politécnico Nacional]. Dirección de bibliotecas y publicaciones – Instituto Politécnico Nacional.

Contreras, A., Osorio, M. L. y Ortega, A. A. (2020). Proyecto Café in Red en la zona centro del estado de Veracruz: proceso metodológico y resultados generales. En: R. López y G. Díaz (Comps.), Diagnóstico, productividad y ambiente en cafetales: Estudios regionales y de caso (pp. 5–21). Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural e Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, México.

Di Bello, M. E. (2014). Producción de conocimientos científicos y saberes locales en el caso de la incorporación de un alimento probiótico en la dieta de comedores comunitarios. Revista Iberoamericana de Ciencia, Tecnología y Sociedad - CTS, 9(26), 179–199. https://doi.org/10.52712/issn.1850-0013-607

Fressoli, M., Garrido, S., Picabea, F., Lalouf, A. y Fenoglio, V. (2013). Cuando las transferencias tecnológicas fracasan. Aprendizajes y limiitaciones en la construcción de Tecnologías para la Inclusión Social. Universitas humanística, 76, 73-95. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-48072013000200005&lng=en&tlng=es

Guzmán Tovar, C. (2020). Vicisitudes de la transferencia tecnológica en México: arenas epistémicas, coproducción y uso social de la bacteria Bacillus subtilis. Revista Iberoamericana de Ciencia, Tecnología y Sociedad - CTS, 15(45). En: https://ojs.revistacts.net/index.php/CTS/article/view/177

Hernández-Martínez, G. y Córdova, S. S. (2011). México, café y productores. Historia de la cultura cafetalera que transformó nuestras regiones. Centro Agroecológico del Café A. C., Universidad Autónoma de Chapingo.

Hernández-Martínez, G. y Villani, C. E. (2020). El cultivo del café. Hacia un manejo agroecológico de presición. Cafecol A. C.

Hernández-Martínez, G., Sánchez, M. y Escamilla, S. (2021). La calidad del café. Un complemento que da valor al esfuerzo del campo. Con mención al cacao. Cafecol A. C.

Hess, D. J. y Sovacool, B. K. (2020). Sociotechnical matters: Reviewing and integrating science and technology studies with energy social science. Energy Research and Social Science, 65(August 2019), 101462. https://doi.org/10.1016/j.erss.2020.101462

Instituto Nacional de Estadística y Geografía [INEGI]. (2010). Compendio de información geográfica municipal 2010, Zongolica, Veracruz Ignacio de la Llave. Instituto Nacional de Estadística y Geografía. https://www.inegi.org.mx/contenidos/app/mexicocifras/datos_geograficos/30/30201.pdf

López Torres, V. G., Moreno Moreno, L. R., Bückle López, K. y Marín Vargas, M. E. (2016). Los bienes tecnológicos de los Centros Conacyt y su transferencia, estudio longitudinal 2000-2013. Recherches en Sciences de Gestion, 114(3), 123–145. https://doi.org/10.3917/resg.114.0121.

Organización Mundial de la Propiedad Intelectual. [OMPI]. (5 de septiembre de 2006). Transferencia tecnológica y desarrollo. Revista de la OMPI. https://www.wipo.int/wipo_magazine/es/2006/05/article_0005.html

Ortiz, S. C., y Solleiro, J. L. R. (2020). Evaluación del desempeño de las oficinas de transferencia de tecnología en México. 360: Revista de Ciencias de La Gestión, 5, 45–73. https://doi.org/10.18800/360gestion.202005.002

Pinch, T. (2008). La tecnología como institución: ¿qué nos pueden enseñar los estudios sociales de la tecnología?. Redes. Revista de Estudios Sociales de la Ciencia y la Tecnología, 14(27), 77–96. https://doi.org/10.48160/18517072re27.391

Stezano, F. (2012). Construcción de redes de transferencia ciencia-industria en el sector de biotecnología en México. Estudio de caso sobre las vinculaciones tecnológicas entre investigadores de CINVESTAV Irapuato y LANGEBIO y empresas del sector agro-biotecnológico. Estudios Sociales, 20(39), 9–38. En: https://www.scielo.org.mx/pdf/estsoc/v20n39/v20n39a1.pdf

Stezano, F. (2018). The role of technology centers as intermediary organizations facilitating links for innovations: four cases of federal technology centers in Mexico. Review of policy research, 34(4), 642-666. https://doi.org/10.1111/ropr.12293

Thomas, H., Bortz, G. y Garrido, S. (2015). Enfoques y estrategias de desarrollo tecnológico, innovación y políticas públicas para el desarrollo inclusivo (Documento de trabajo). IESCT-UNQ. https://doi.org/10.13140/RG.2.2.34696.93448

Torres, A. V. y Jasso, J. V. (2019). Capabilities and knowledge transfer: Evidence from a university research center in the health area in Mexico. Contaduria y Administracion, 64(1), 1–16. https://doi.org/10.22201/fca.24488410e.2019.1808

Vázquez, E. R. (2017). Transferencia del conocimiento y tecnología en universidades. Iztapalapa. Revista de Ciencias Sociales y Humanidades, 83, 75–95. https://doi.org/10.28928/revistaiztapalapa/832017/atc3/vazquezgonzalezer
Published
2025-09-06
How to Cite
Castillo García, G. de J., & Maldonado Reynoso, N. P. (2025). Social interpretations in technological transfer: the case of coffee growers in Veracruz, Mexico. Journal of the University of Zulia , 16(47), 250-277. https://doi.org/10.5281/zenodo.17069520