Public policies and legislation on sustainable development in Ecuador's poultry companies: 2008-2024

Keywords: public policy, sustainable development, poultry companies, legislation, sustainable poultry farming

Abstract

As in other regions of the world, Ecuadorian  production  shows that promoting sustainable poultry farming requires a combination of effective public policies and consistent legal regulations, especially when environmental and social challenges intensify over time. Since 2008, the State has established regulatory tools for the sector, although the effective and coordinated implementation of these policies is far from immediate. Given this situation, the objective of the research is to analyze public policies and legislation on sustainable development in poultry companies in Ecuador during the period 2008-2024. Methodologically, this is bibliographic research close to hermeneutics that interprets the meaning of the texts in their original context. The exegetical exercise of the sources leads to the conclusion that, with a view to promoting the development of poultry companies in Ecuador under the paradigm of sustainability, it is essential to design multiscale, integrative, and innovation-oriented public policies. For example, it would be wise to propose tax incentives for those who adopt technologies for waste treatment and efficient water use, along with technical-practical training programs focused on rural sustainability.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Christian Andrés Barragán Ramírez , Pontificia Universidad Católica del Ecuador, sede Ambato, Ecuador.

Doctor en Ciencias Sociales, mención Gerencia. Magister en Administración de Empresas, mención Planeación. Ingeniero Comercial, mención Marketing. Docente de la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, sede Ambato, Ecuador.

Julio Cesar Zurita Altamirano , Pontificia Universidad Católica del Ecuador, sede Ambato, Ecuador.

Doctor en Ciencias Organizacionales. Magister en Administración de Empresas, mención Planeación. Ingeniero Comercial, mención Marketing. Docente de la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, sede Ambato, Ecuador.

Michelle Estefanía Cárdenas Vargas , Pontificia Universidad Católica de Ecuador, sede Ambato.

Magister en Derecho, mención en Argumentación Jurídica y Litigación Oral. Abogada de los tribunales de la República. Docente de la Pontificia Universidad Católica de Ecuador, sede Ambato. 

Arturo Fernando Montenegro Ramírez , Universidad Técnica de Ambato, Ecuador.

*Magister en Administración de Empresas, mención Planeación. Ingeniero Comercial, mención planeación. Docente de la Universidad Técnica de Ambato, Ecuador. 

References

ASAMBLEA NACIONAL CONSTITUYENTE. 2008. Constitución política de la república del Ecuador. Gaceta nacional de Ecuador. Quito, Ecuador.

ASAMBLEA NACIONAL DE LA REPUBLICA DEL ECUADOR. 2017. Ley Orgánica de Sanidad Agropecuaria. Registro Oficial Suplemento 27 de 03-jul.-2017. Disponible en línea. En: https://www.gob.ec/sites/default/ files/regulations/2018-09/Documento_Ley%20Orgánica%20de%20Sanidad%20Agropecuaria.pdf. Fecha de consulta: 3 de julio de 2024.

ASAMBLEA NACIONAL DE LA REPUBLICA DEL ECUADOR. 2009. Ley Orgánica del Régimen de la Soberanía Alimentaria. Disponible en línea. En: https://faolex.fao.org/docs/pdf/ecu88076.pdf. Fecha de consulta: 28 de abril de 2025.

ASAMBLEA NACIONAL DE LA REPUBLICA DEL ECUADOR. 2017. Registro Oficial Suplemento 983 de 12-abr.-2017. Disponible en línea. En: https://www.ambiente.gob.ec/wp-content/uploads/downloads/2018/01/ CODIGO_ORGANICO_AMBIENTE.pdf. Fecha de consulta: 12 de abril de 2025.

BORBÓN, Carlos; AGUILAR, Carlos. 2024. “Complete Journal Scientia et PRAXIS” En: Scientia Et PRAXIS. Vol. 4, No. 7, pp. 175-192. Disponible en línea. En: https://doi.org/10.55965/setp.4.07. Fecha de consulta: 14 de mayo de 2025.

CORDERO-AHIMAN, Otilia. 2022. “Conversatorio Legislativo, de Política Pública y Programático. Ley Orgánica del Régimen de la Soberanía Alimentaria de Ecuador” En: Rev Chil Nutr, 49. No. (S1), pp. S34-S38. Disponible en línea. En: https://www.scielo.cl/pdf/rchnut/v49s1/0717-7518-rchnut-49-S1-0S34.pdf. Fecha de consulta: 14 de mayo de 2025.

GADAMER, Hans-Georg. 1993. Verdad y método. Ediciones Sígueme. Salamanca, España.

GILCES-VIDAL, Cruz; SALAZAR-COBEÑA, Gladys. 2023. “Gestión ambiental y su efecto en la rentabilidad financiera de la empresa “Avícola Mía” del Cantón Bolívar-Ecuador 2019” En: Polo del Conocimiento. Vol. 8, No. 4, pp. 455-482. Disponible en línea. En: https://polodelconocimiento.com/ojs/index.php/es/article/view/5432. Fecha de consulta: 15 de agosto de 2024.

MARTÍNEZ, Miguel. 2004. Ciencia y arte en la metodología cualitativa. Editorial Trillas. México DF., México.

MAYORGA, César; RUIZ, Mery. 2014. “El control ambiental en la avicultura ecuatoriana” En: Investigación y Desarrollo. Vol. 6, No. 1, pp. 10-15. https://doi.org/https://revistas.uta.edu.ec/erevista/index.php/dide/article/view/73. Fecha de consulta: 15 de agosto de 2024.

MINISTERIO DE AGRICULTURA Y GANADERÍA. 2021. Plan Nacional Agropecuario. Disponible en línea. En: https://www.rimisp.org/wp-content/uploads/2021/04/Plan-Nacional-Agropecuario-MAG-2021. pdf. Fecha de consulta: 12 de octubre de 2024.

MINISTERIO DEL AMBIENTE, AGUA Y TRANSICIÓN ECOLÓGICA. 2024. Estrategia nacional de economía circular inclusiva. Disponible en línea. En: https://www.ambiente.gob.ec/wp-content/uploads/downloads/2024/10/Estrategia-Nacional-de-Economia-Circular- Inclusiva-ENECI.pdf. Fecha de consulta: 14 de marzo de 2025.

MUÑOZ, Diana. 2016. “Las granjas avícolas y el derecho a vivir en un ambiente sano ecológicamente equilibrado en las zonas pobladas del cantón Patate” En: Universidad Técnica de Ambato. Disponible en línea. En: https://repositorio.uta.edu.ec/server/api/core/bitstreams/5389c9b1-96cd-4fcf-8599-9b07accc08f2/content. Fecha de consulta: 17 de marzo de 2025.

NARANJO, Hilda; PAGUAY, Lizbeth. 2024. “La responsabilidad social empresarial y su incidencia en el desarrollo sostenible en el sector avícola de la ciudad de Riobamba” En: Universidad Nacional de Chimborazo. Disponible en línea. En: http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/13906. Fecha de consulta: 17 de marzo de 2025.

OBSERVATORIO ECONÓMICO Y SOCIAL DE TUNGURAHUA. 2020. “Sector Avícola Ecuador” En: Universidad Técnica de Ambato. Disponible en línea. En: https://obest.uta.edu.ec/wp-content/uploads/2020/09/Sector-avicola-Ecuador.pdf. Fecha de consulta: 14 de octubre de 2024.

RAZETO, Luis. 2010. “¿Qué es la economía solidaria?” En: Papeles de relaciones ecosociales y cambio global, No. 110, pp. 47-52. Disponible en línea. En: https://base.socioeco.org/docs/que_es_la_economia_solidaria_l.razeto.pdf. Fecha de consulta: 14 de octubre de 2024.

SABOURIN, Eric; PATROUILLEAU, Maria; LE COQ, Jean; VÁSQUEZ, Luis; NIEDERLE, Paulo. 2017. Políticas públicas a favor de la agroecología en América Latina y El Caribe. FAO. Porto Alegre, Brasil. Disponible en línea. En: https://agritrop.cirad.fr/585686/1/ID585686.pdf. Fecha de consulta: 15 de marzo de 2025.
Published
2025-08-03
How to Cite
Barragán Ramírez , C. A., Zurita Altamirano , J. C., Cárdenas Vargas , M. E., & Montenegro Ramírez , A. F. (2025). Public policies and legislation on sustainable development in Ecuador’s poultry companies: 2008-2024. Political Questions, 43(83), 15-26. Retrieved from http://www.produccioncientifica.luz.edu.ve/index.php/cuestiones/article/view/44211